През 2016 година фирмата ни закупува лек автомобил. Издадена е фактура от доставчика с начислен ДДС, но правото на данъчен кредит не е упражнено, не е извършвана корекция по реда на чл.79а и чл.79б. През септември 2018 година фирмата трябва да се дерегистрира по ДДС на основание чл. 107- ликвидация, следва ли автомобилът да се включва в описа на наличните активи и да се начислява ДДС в последния период?
Трябва ли да коригирам  по чл.79 от ЗДДС, не са правени подобрения, покупката и продажбата са на една и съща стойност.
Преди година купуваме стара сграда и парцел към нея. Продавачът е начислил ДДС. Сега предстои продажба на същите. Мога ли да се възползвам от чл. 45, ал. 3 от ЗДДС, т. е. да бъде освободена доставка или фактурата ни също трябва да е с ДДС?
Изплатена е много малка сума. Няма да ги караме да ги връщат. На останалите ще преизчислим. Как да процедирам с надвнесения данък?
Дружеството е АД.През текущата година е на печалба, но има и непокрита загуба от минали години. ОС взема решение за разпределяне на дивиденти без да се покрие тази загуба. Подадена е декларация по чл.55 и е внесен окончателен данък. Сега се налага корекция на сумата, която остава за дивиденти, тъй като първо ще се покрие загубата. Нов протокол на ОС трябва ли да се направи? Има и надвнесен 5% данък, трябва ли да се коригира декларацията по чл.55 и съответно справката по чл.73?
В сметка 304 имам заведени електронни компоненти, част от тях се продават директно, а друга част се сглобяват и се продава новият компонент. Някои от елементите са с единична цена 0лв. Трябва ли да ги преоценя? Правилно ли е да взема следните статии
302\304
601\302
611\601
303\611
Много благодаря!
Ползвам програмата на НАП за Д1 и Д6.За 2018 има промяна в % на ТЗПБ, обнових програмата, но не ми излиза новия процент, а отново стария.
а ГДД трябва ли да се коригира?
Фирмата има наематели и префактурира ел.енергия. Февруари 2017 разбират за допусната грешка при показанията и издават фактура на наемателя с разликата. В 2016 година тази ел.енергия е отчетена по с-ка 602. Как мога да оправя тази грешка?
т.е с код 10 трябва да подам 2 бр декларации
1-ва за цял месец МОД-970, брутно 600лв
2-ра за 1 ден - брутно 300лв, т.е тук трябва да посоча период на започване и на прекъсване в осигуряване.
И двете декларации са на едно и също лице с едно и също основание. Бях чела, че това не е правилно. Притесняваме факта,че посочвам дата на почване и прекъсване.

Ами възнаграждението като член на СД? Върху него да внасям ли осигуровки? Как да подам  Д1 пак с код 10 и само за 1 ден ли?
Едно и също лице се осигурява във фирмата като Изп.директор с РЗ 600лв и осигурителен праг 970 лв, и като член на СД -получава възнаграждение само за заседанията т.е 1 път в месеца -300лв. Правилно ли е така? Как следва да се изчислят осигуровките върху 970лв или върху 1270 лв? Две Д1 ли се подават?